luni, februarie 22, 2010

Despre discursuri şi mesaje cheie

Discursul lui Victor Ponta de la congresul PSD a fost, cred, unul dintre cel mai bine construite discursuri politice pe care le'am auzit în ultima vreme. Transmite ideea Am venit aici ca să câştig, ceea ce nu pot afirma şi despre discursul lui Mircea Geoană, care a menţionat în mod repetat eventualitatea unui eşec (Atitudine de neexplicat, după părerea mea. Ce s'a întâmplat cu vorba aia: Failure is not an option?!).



E un discurs convingător, coerent, ce setează aşteptările audienţei de la bun început iar mesajele cheie sunt bine evidenţiate şi uşor de reţinut. Îşi laudă mentorii de o manieră elegantă însă nu aruncă cu noroi în liderii actuali. Dimpotrivă, replica Aş vrea să îi mulţumesc domnului Geoană devine aproape un laitmotiv. Acordă credit la celelalte organizaţii PSD şi subliniază prin exemple concrete rezultatele privind implicarea sa activă în viaţa de partid (Am încercat fiecărui judeţ să îi dau locul pe care îl merită). Atacă în mod ferm celelalte partide iar ideea de a jura pe un decalog recomandat de un sociolog (de fapt, fictiv), mi s'a părut genială. Discursul face apel la unitate, stabilitate şi are, fireşte, şi o notă sentimentală prin clasica, de acum, ridicare în slăvi a lui Iliescu. Din punct de vedere al construcţie, cam are de toate şi este foarte echilibrat.

Domnule Năstase, ce'i al dumneavoastră e pus deoparte, l'aţi învăţat bine :)

2 comentarii:

Sales Professional spunea...

Intr-adevar, discursul lui Ponta a fost bine construit - chiar daca, in structura sa, el a urmarit sa contra-atace / contra-argumenteze ideile expuse de Geoana (Antena sau Realitatea au facut o paralela interesanta din punctul acesta de vedere).

Totusi, si discursul lui Geoana il vad ca fiind unul bine gandit, bine exprimat - nu-i negam experienta de diplomat - chiar si in conditiile repetitivatii inexplicabile a esecului.

Treburile, intr-un partid, se aranjeaza prin discutii lungi, cu ceva sticle de vin prin preajma si destula liniste pentru ganduri. Nicidecum la un congres. Trebuie luate in calcul retragerile lui Mitrea si Mazare - personaje importante in PSD, cu influente consistente - care au venit chiar in timpul congresului, atitudini care l-au avantajat clar pe Ponta in a castiga alegerile.

Raluca Munteanu spunea...

Ai dreptate Alin, lucrurile într'un partid sunt manevrate prin alte mijloace, nu neapărat prin discursurile ce apar la vedere. Sunt de acord, activitatea de lobby şi jocurile ce au avut loc în culise sunt elementele care i'au adus victoria lui Ponta. E până la urmă, vorba de politică :)

La nivel mediatic însă, cred că discursul i'a adus un capital de imagine pozitiv. Principalul element care l'am apreciat este faptul că, în mod indirect, acesta atinge toate publicurile ţintă: colegii de partid, presa şi publicul larg. Din acest motiv, construcţia sa este foarte bună.

Thanks for the comment and dropping by :)