vineri, martie 14, 2008

Despre noi, prin ochii altora

Uitandu-ma la episodul despre Romania al emisiunii No reservations cu Tony Bourdain (Travel Channel TV), nu pot sa nu ma mir, in continuare, despre cat de cu adevarat surprinzatoare tara noastra este.

Pe scurt, trebusoara a stat cam asa: cunoscutul realizator de emisiuni tv s-a hotarat sa vina in Romania, si sa testeze pe pielea lui (si pe banii altora) adevaratul spirit liber al romanilor. Zis, si facut.

Calatoria a inceput, nu insa inainte de a se purta niste tratative si cu Ministerul de Turism al Romaniei. Deal-ul a fost destul de simplu: ei nu isi fac emisiunea despre satrele de tigani din Romania (asa cum intentionau) - noi (da, adica eu si tu, nu stiai?) ii "ajutam" cu o cazare modesta (Hilton), o atentie, un dichis. In total, o finantare de 20.000 de euro, platita de "Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale". Buun, nu intram sa discutam problema de etica a producatorilor americani, si nici cat de potrivit ar fi mai degraba cuvantul "santaj" decat "intelegere".

Astazi am vazut si eu emisiunea, si pot spune ca sunt de acord cu Xsolo, in sensul ca ea ar fi putut foarte bine sa apara la Mythbusters. Desi ospitalitatea romanilor poate fi uneori, la limita penibilului dupa unele filme, ea nu reiese deloc din emisiunea lui Tony. Si asta, cel mai probabil, pentru ca ea este prezenta cel mult, doar "ici colo, in punctele esentiale" (vorba acelui om care ne-a descris cel mai bine). Prin urmare, daca mai eram recunoscuti pentru ceva bun, well..acel lucru nu mai exista. Cel putin, nu pentru cele 120 de milioane de telespectatori ai emisiunii.

De fapt si de drept, emisiunea nu avea cum sa iasa una interesanta. In primul rand, ghidul ales (din toate tarile..) este unul rus (?!?!), care nu stia deloc romaneste si care a gandit un traseu total eronat. Mai exact, putem vedea ruinele din Lipscani, santurile, gropile, birturile muncitoresti, taranii si carutele, pentru a mai da un strop de exotism (sunt curioasa cati americani si-au facut cruce cand le-au vazut). Evident, nu s-a putut iesi din cliseul Dracula, jumatate din emisiune fiind despre "proprietatea imobiliara" Bran. Poate s-ar fi vorbit chiar si mai mult despre Tepes, daca ar fi putut filma statuia lui. Aveau aprobare de a filma acolo, insa portarii, in dulcele stil smecheresc (care vine de la romanesc) le-au cerut 10 euro/m2 pentru a filma.

Locatiile alese sunt mai mult decat bizare, chiar daca ele infatiseaza porci la protap in the middle of fuckin' nowhere. Oricat de excentric ar parea, si oricat de reusita este emisiunea de obicei, episodul asta mi s-a parut total plictisitor. Seara de Halloween petrecuta cu niste alti americani anonimi e total anosta iar secventele despre Ceausescu si revolutie nu prea aveau ce cauta intr-un show, pana la urma, gastronomic.

Sunt de acord cu faptul emisiunea nu are datoria de a promova, neaparat in mod pozitiv, o tara. Inteleg, si respect acest lucru, la fel cum respect sinceritatea lui Anthony cu privinta la acest subiect. Il inteleg ca a fost dezamagit de ce a gasit aici, dar pe de alta parte, optiunile de distractie in Romania sunt destul de limitate, atunci cand ele iti sunt oferite de un ghid rus.

Nu cred ca am fost facuti praf, ci dimpotriva, cred ca imaginea prezentata este una adevarata. In alte cuvinte, astia suntem. Romania, inseamna si birocratie, oameni smecheri, si gropi, si carute, si caini vagabozni sau oameni care nu vor sa fie filmati, chiar daca acest lucru inseamna pentru ei reclama gratuita.

Sa-l invinovatesc pe Tony pentru faptul ca nu a vazut o Romanie mai frmoasa? Nu pot sa fac acest lucru. E adevarat ca nu a stiut unde sa filmeze, dar nici noi nu l-am prea ajutat.
Pana la urma, nu era datoria lui sa arate o imagine atragatoare a tarii noastre. Nu era datoria lui sa cenzureze. Cel mult, putem spune ca ar fi putut sa planifice mai bine totul. Dar asta este, chiar si mie (un overplanner) unele excursii imi ies prost.

Imi pare rau ca nu a apucat sa vada toate acele lucruri pentru care eu personal, nu as pleca niciodata din Romania. Imi pare rau pentru faptul ca aceste lucruri trebuie cautate si nu ies, in mod natural, in evidenta.

Este ghinionul lui, dar mai ales, e nestiinta noastra de a scoate in fata ce avem mai bun.

Despre ce vorbesc:
Partea 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Un comentariu:

ianiss spunea...

suntem asa...e adevarat...dar chiar cred ca au exagerat...Romania are un mare "defect"...are mai multe lucruri frumoase decat am putea noi distruge